Цикъл публични лекции

#HUBAVOE. Архитектура, медии, критика

Локация

София

Период

19.03.2024 - 14.05.2024

Лектори

Анета Василева, Зекие Емин, Георги Мърхов

Във времена на фрагментиране и индивидуализъм, на социални балони и оспорвани авторитети все по-трудно е една личност да повлияе на много. Една статия също.

През 2018 г., на фикционалните годишни архитектурни награди WhATA Awards, за личност на годината бе обявен “гражданинът от социалните мрежи” – онзи неуморен коментатор, който пише възмутени статуси, прави колажи и се гаври с клипове и монтажи на недомислиците в средата около нас. В годината, в която Facebook понесе най-много удари и скандални разкрития, именно възмущаващият се в българския Facebook успя да демонстрира силата на гражданското общество у нас. Неговата власт тогава доведе до оставки, отмяна на конкурси и граждански контрол върху ремонти и обществени поръчки, но показа и още нещо.
 
Във времена на социални балони и умиращи авторитети имаме реален проблем с доверието в експертността. Така имаме постоянни дребни информационни бури и скандали, но малко реална промяна, а управляващите стават заложници на общественото мнение и все по-често се чувстват парализирани да прокарват смели визионерски решения.
 
Как пишем и говорим за архитектура днес? Къде е мястото на архитектурната критика в един свят, където съдържанието живее кратко, а хората стават все по-разделени? Каква е отговорността на медиите?
 
В серия от лекции Фондация “Ново архитектурно наследство” и Гьоте институт – България ще коментират основни теми и конфликти на съвременността през архитектурата – т.нар. “криза на критиката”, дефицитите на доверието в експертността, явления като архитектурен популизъм, нов архитектурен консерватизъм, традиционализъм и разделеното общество, в което живеем днес.
 
Лекция 1
Realkritik | Архитектура, общество и медии
дата: 19.03., вторник, 19:00 часа
С: Анета Василева, Зекие Емин и Георги Мърхов
Линк към Фейсбук събитие
 
Лекция 2
Die Neue Altstadt | Орли, “традиции” и новият архитектурен консерватизъм
дата: 2.04., вторник, 19:00 часа
С: Анета Василева и Зекие Емин
Линк към Фейсбук събитие
 
Лекция 3
Make Architecture Great Again! | Паметници, паркове, парламенти и новият архитектурен популизъм
дата: 23.04., вторник, 19:00 часа
С: Анета Василева
 
Лекция 4 + Дискусия
Kicked a Building Lately?* | (Архитектурна) критика след дигиталната революция
дата: 14.05., вторник, 19:00 часа
С: Анета Василева и гости
 
Визуализация: Димитър Караниколов, Елена Филипова / студио „МЕШРУМ“
Дизайн: Никол Дечева
Снимки: Дан Йорданов

В медиите:

Как пишем и говорим за архитектура днес? Къде е мястото на архитектурната критика в един свят, където съдържанието живее кратко, а хората стават все по-разделени? Каква е отговорността на медиите? Заедно с: д-р арх. Анета Василева, архитектурен критик и историк, арх. Зекие Емин от Фондация „Ново архитектурно наследство“ и Георги Мърхов, отговорен редактор на „Стройинфо“.

Чуйте целия разговор.

Oт 19 март до 14 май, в „Гьоте институт“,ще се проведат четири лекции с акцент „#HUBAVOE – кризите и конфликтите на съвременността през призмата на архитектурата и градската среда“. Събитието се организира от Фондация „Ново архитектурно наследство“. Публичните лекции са насочени към т.нар. „криза на критиката“, явления като архитектурен популизъм, нов архитектурен консерватизъм и др.

Чуйте целия разговор.

Тази вечер  в 19:00 часа започва поредицата от публични лекции “#HUBAVOE” на Фондация “Ново архитектурно наследство” и Гьоте-институт. Серията лекции ще продължи до 14 май. В студиото на “Култура.БГ” за темите и конфликтите на съвременността през архитектурата, които разглеждат публични лекции “#HUBAVOE”, говори арх. Анета Василева от фондация “Ново архитектурно наследство”.

Гледайте цялото интервю.

Цикъл публични лекции на тема „Архитектура, медии, критика“ на фондация „Ново архитектурно наследство“ с подкрепата на Гьоте-институт, България, поставят фокус върху наболели проблеми на архитектурната среда, в която живеем. Две от лекциите са вече факт, предстоят още две. Третата е на тема: „Make Architecture Great Again! | Паметници, паркове, парламенти и новият архитектурен популизъм“. По думите на организаторите лекцията ще бъде и отворена дискусия. За тях е важно активното участие на публиката с въпроси, мнения и наблюдения.

Целия разговор чуйте тук.

Ново архитектурно наследство

Разгледайте
други събития

Ново архитектурно наследство

Искате да работим заедно за съхранено наследство и качествена градска среда?